18o ΔΣ Θεσσαλονίκης και I.C. «G. Pascoli» MATERA, δύο σχολεία μια αγκαλιά

ζωγραφιά του MEHMED TUNCPINAR, μαθητή της Β΄τάξης

ζωγραφιά του MEHMED TUNCPINAR, μαθητή της Β΄τάξης

Η αδελφοποίηση, ως έννοια, είναι ευρεία καθώς εμπεριέχει την αγάπη, τη φιλία, τη συνεργασία, τη δημιουργικότητα, τον πολιτισμό, τη φιλοξενία και τη χαρά. Συνεπώς η αδελφοποίηση μόνο θετικά προσφέρει στους συμμετέχοντες. Κάθε αδελφοποίηση είναι μοναδική καθώς οι σωστοί εταίροι έχουν κοινές αντιλήψεις σε ανθρωπιστικά θέματα που έχουν ευρύ πλέγμα, με κυρίαρχα τα βασικά κοινωνικά και περιβαλλοντικά προβλήματα. Έχουν συγγενείς αντιλήψεις και προσδοκίες γι’ αυτό που περιγράφεται ως «κοινό καλό».

Η αδελφοποίηση είναι ενεργός συμμετοχή των πολιτών, είτε αυτοί είναι μαθητές, είτε είναι ενήλικοι. Ιδανική αδελφοποίηση είναι εκείνη όπου κάθε συμμετέχων αισθάνεται ενεργός και παραγωγικός, με διάθεση προσφοράς. Δεν μπορεί να υπάρξει αδελφοποίηση χωρίς την έννοια της αδελφοσύνης και της ισότιμης προσφοράς.  Προσφέρουν όλοι και μοιράζονται όλοι τους γλυκείς καρπούς. Η αδελφοποίηση δίνει στους συμμετέχοντες τη δυνατότητα να γνωρίσουν την καθημερινότητα των άλλων, να αναζητήσουν και να εξετάσουν σημαντικά σύγχρονα προβλήματα που απασχολούν όλους και έτσι να συνειδητοποιήσουν ότι ανήκουν σε μία κοινότητα αξιών.

Ένας αποτελεσματικός δεσμός αδελφοποίησης πρέπει να έχει την ικανότητα να αντέξει στο πέρασμα του χρόνου. Χρειάζεται χρόνος για να αναπτυχθούν ισχυρές φιλίες και γνήσιοι δεσμοί αλληλεγγύης μεταξύ των μαθητών από διαφορετικά σχολεία. Η βάση στην οποία στηρίζεται η αδελφοποίηση πρέπει να είναι ισχυρή και να γίνεται ισχυρότερη με την πάροδο του χρόνου.

Από το σχολικό έτος 2015-2016 ξεκίνησε μια ευρύτερη συνεργασία του σχολείου μας με το I.C. «G. Pascoli» MATERA, που μεταξύ άλλων από το σχολικό έτος 2016-2017 περιλαμβάνει και την αδελφοποίηση των δυο σχολείων. Στα πλαίσια αυτής της προσπάθειας θα πραγματοποιηθούν αμοιβαίες επισκέψεις μεταξύ των δύο σχολείων, όπου οι μαθητές  και οι μαθήτριες που θα φιλοξενηθούν σε οικογένειες θα έχουν την ευκαιρία να γνωριστούν μεταξύ τους, να ανταλλάξουν ιδέες κι απόψεις, να γίνουν φορείς ενός άλλου πολιτισμού, να γνωρίσουν ένα άλλο εκπαιδευτικό σύστημα.

16402128_10211964039367116_657434040_nΣτις 31 Μαρτίου οι μαθητές και οι μαθήτριες του 18ου ΔΣ Θεσσαλονίκης θα υποδεχθούν δεκατέσσερις  μαθητές και μαθήτριες (12-13 χρονών) του  I.C. «G. Pascoli» MATERA και τους συνοδούς τον Δ/ντή Michele Ventrelli, την καθηγήτρια Patrizia Montemurro. Το πρόγραμμα της επίσκεψης περιλαμβάνει παρουσίαση του προγράμματος «Περπατώντας στα ιστορικά μονοπάτια των πόλεων μας»,  παρακολούθηση των μαθημάτων του σχολείου, επίσκεψη σε αρχαιολογικούς χώρους, μουσεία, μνημεία, ιστορικούς και άλλους σημαντικούς  χώρους της πόλης της Θεσσαλονίκης και της Μακεδονίας και την Πέμπτη 6 Απριλίου στην τελετή λήξης θα υπογραφεί το μνημόνιο αδελφοποίησης των σχολείων από τη Δ/ντρια του 18ου ΔΣ Θεσσαλονίκης και τον Δ/ντή του I.C. «G. Pascoli» MATERA .

capture

 

 

 

 

bollino2

 

 

 

 

 

 

 

 

Ματέρα: Ο κρυμμένος θησαυρός της Ιταλίας -Μια άγνωστη πόλη του νότου, βγαλμένη από τον Μεσαίωνα

Είναι μία από τις αρχαιότερες κατοικημένες πόλεις του κόσμου, με λαξευμένες σπηλιές, όπου οι κάτοικοι συνήθιζαν να ζουν. Βρίσκεται στην περιοχή Μπαλιζικάτα της Ιταλίας και βρίσκεται δίπλα σε ένα μικρό φαράγγι, με τον ποταμό Gravina να ρέει από κάτω.

Η UNESCO την έχει χαρακτηρίσει Μνημείο Παγκόσμια Κληρονομιάς.

Θεσσαλονίκη: Ο κρυμμένος θησαυρός της Ελλάδας

Η Θεσσαλονίκη είναι μια πόλη όπου οι μεγαλύτεροι πολιτισμοί του κόσμου άφησαν τα σημάδια τους κατά το πέρασμα των αιώνων. Ένα αιώνιο κέντρο πνευματικών και πολιτικών δραστηριοτήτων.

Τα πρώτα αρχαιολογικά ίχνη της περιοχής φτάνουν στους προϊστορικούς χρόνους. Η αρχαϊκή περίοδος μέχρι τον 4ο αιώνα π.Χ. είναι επίσης παρούσα με τη νεκρόπολη της Σίνδου, και τάφους, όπου ανακαλύφθηκαν πλούσια και ενδιαφέροντα ευρήματα χρυσά, αργυρά και χάλκινα, που βεβαιώνουν την οικονομική και καλλιτεχνική ακμή των Μακεδονικών πόλεων στην περιοχή της Θεσσαλονίκης πριν από την ίδρυσή της. Τα Ελληνιστικά χρόνια προσδιορίζονται από τους πέντε μακεδονικούς τάφους που βρέθηκαν στο πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης και αντίστοιχες περιοχές και καταγράφουν το πρόσωπο της πόλης στα χρόνια αυτά.

Τα ίχνη των πολιτισμών που ήρθαν και έφυγαν ανεξάρτητα αν αυτά τα ίχνη ήταν αχνά ή όχι, είναι ακόμη εδώ: στη χρυσή Λάρνακα του Βασιλιά Φίλιππου του Μακεδόνα, στα παλάτια του Αυτοκράτορα Γαλέριου και στην οδό Εγνατία, στους τρούλους των εκκλησιών και στα μωσαϊκά και τις τοιχογραφίες τους, στις πολύπλοκες οχυρώσεις και τα σπίτια στην παλιά πόλη, τους οθωμανικούς μιναρέδες και στην ART DECO των κτιρίων της, τα ίχνη μιας φημισμένης πόλης παραμένουν.

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

 

 

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s